Moodsetter COPD kopie

Fysiotherapie bij COPD

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische en progressieve longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. COPD is een verzamelnaam voor:

  • Chronische bronchitis: de bronchiën zijn langdurig ontstoken. Als de bronchiën ontstoken en/of geïnfecteerd zijn, wordt overtollig slijm aangemaakt. Hierdoor wordt de luchtstroom in en uit de longen beperkt, wat leidt tot overmatig hoesten en moeite met ademhalen.
  • Longemfyseem: een chronische aandoening waarbij de longblaasjes verloren gaan. Longblaasjes zijn nodig om zuurstof op te nemen. Wanneer er minder longblaasjes zijn, kan het lichaam minder zuurstof opnemen. Dit zorgt voor onder andere kortademigheid en benauwdheid.

Veelvoorkomende klachten bij COPD zijn: chronisch hoesten, kortademigheid, benauwdheid, vermoeidheid, verminderde inspanningsmogelijkheden, toenemende moeite met dagelijkse handelingen zoals wandelden op het tempo van leeftijdsgenoten, traplopen, huishoudelijke taken of het uitvoeren van hobby of werk.

Ongezonde leefgewoontes zoals roken, ongezonde voeding en te weinig beweging hebben invloed op zowel het ontstaan als het verloop van COPD en eventuele comorbiditeit. Roken is verantwoordelijk voor 40-60% van COPD-ontwikkeling. Daarnaast kunnen ook andere zaken COPD veroorzaken, zoals luchtvervuiling (op het werk, binnen- en buitenshuis) en genetische factoren. 

Hoe ziet een COPD behandeling bij de fysiotherapeut eruit?
Een behandeling voor COPD (Chronisch Obstructieve Longziekte) bij een fysiotherapeut kan uit verschillende elementen bestaan, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt. Enkele mogelijke onderdelen van een COPD-behandeling door een fysiotherapeut zijn:

  1. Ademhalingsoefeningen: Fysiotherapeuten kunnen ademhalingsoefeningen aanleren om de ademhalingsspieren te versterken en om efficiënter te ademen.
  2. Hoesttechnieken: Patiënten met COPD kunnen moeite hebben met het ophoesten van slijm. Fysiotherapeuten kunnen technieken aanleren om dit proces te vergemakkelijken.
  3. Oefentherapie: Fysiotherapie kan oefeningen omvatten om de algemene spierkracht en uithoudingsvermogen te verbeteren, waardoor patiënten beter kunnen omgaan met de symptomen van COPD.
  4. Mobilisatie: Fysiotherapeuten kunnen helpen bij het behouden of verbeteren van de mobiliteit van de borstkas, ribben en schouders, wat kan helpen bij een diepere ademhaling.
  5. Leefstijlaanpassingen: Advies over een gezonde levensstijl, inclusief stoppen met roken, kan een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling.
  6. PowerBreathe training: Kortademigheid, benauwdheid en beperkt inspanningsvermogen zijn veel voorkomende klachten die door het versterken van de ademspieren aanzienlijk verminderd kunnen worden.

Het is belangrijk op te merken dat de behandeling voor COPD vaak multidisciplinair is, en fysiotherapie kan deel uitmaken van een bredere aanpak, die mogelijk ook medicatie, voedingsadvies en psychologische ondersteuning omvat. De behandeling wordt doorgaans afgestemd op de specifieke behoeften van elke individuele patiënt en kan variëren naargelang de ziekteprogressie en symptomen. Het is essentieel om met een medisch professional te overleggen om een passend behandelplan op te stellen.

Onze specialisten

Hidde Straub

Hidde Straub

MSc manueel therapeut i.o.

Openingstijden
Maandag 8.00 - 20.00 uur 
Dinsdag 8.00 - 20.00 uur 
Woensdag 8.00 - 21.30 uur 
Donderdag 8.00 - 18.00 uur 
Vrijdag 8.00 - 18.00 uur 
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Contact

Zonegge 24 1
6903 HH Zevenaar
Nederland
(0316)-33 01 12
E-mail: info@fyzio.nl

Zorgkaart Nederland diapos